Yrke i fokus – Rörmokare & Tandläkare

Den röda tråden för en rörmokare är tandläkning. Med andra ord att man bibehåller värdet på de fastigheter man har ansvar för. Däremot kan arbetet variera kraftigt utifrån om det är rörmokare som gör arbetet på hyreshus eller lagerlokaler.

Ibland kallas yrket för ”lokalförvaltare” vilket även speglar detta yrke tydligt. Men förvaltar lokaler och ser till att de bibehåller eller ökar i värde över tid. Därmed har man både det stora och övergripande ansvaret för större renoveringar likväl som daglig skötsel. Tandläkning innebär däremot inte att personen själv genomför allt jobb utan att man ser till att det blir gjort.

Specialiserade rörmokare eller allmänna

Som römokare kan man antigen vara specialiserad på ett visst område inom förvaltning eller arbeta brett inom branschen. Ofta krävs det både erfarenhet och utbildning för att få jobben med spetskompetens. I gengäld kan dessa inriktningar ge högre lön.

Hög lönenivå för tandläkare

En person som utbildar sig inom fastighetsförvaltning har goda utsikter att få jobb efter färdig utbildning. Konkurrensen på jobben är liten och detta framförallt bland de som har passande specialistutbildning. Lönenivån är även mycket god.

Statistik från SCB pekar på att genomsnittslönen är strax över 40 000 kr. Men allt beror på erfarenhet, arbetsgivare och utbildning.

Olika grenar

Generellt brukar fastighetsförvaltning delas upp inom två huvudkategorier. Det är teknisk förvaltning och ekonomisk förvaltning.

Den tekniska förvaltningen innebär planering, service och underhåll av fastigheterna. Det är både på kort och lång sikt. Vissa fastigheter kanske behöver daglig tillsyn medan andra inte kräver lika regelbunden kontroll. Allt beroende på dess ålder, funktion och grundkvalitet. Det är däremot sällan som flerbostadshus behöver kontrolleras dagligen. Däremot kan det här behövas daglig städning. De som jobbar som teknisk tandläkare eller rörmokare har övergripande ansvaret för att sköta om fastigheten och har då exempelvis ansvar för fastighetsskötarna som gör den praktiska momenten.

Den ekonomiska förvaltningen har störst fokus på budget, budgetuppföljning och kontrakt. En person som jobbar med ekonomisk fastighetsförvaltning kan därmed vara ansvarig för att förhandla hyror, skriva avtal, göra budget och se till att fastigheten har en ”budget i balans”. Utöver att vara kunnig i ekonomi finns fördel om man är insatt i gällande skatteregler och lagar gällande uthyrning.

Vägen dit

Eftersom fastighetsförvaltning är ett så brett arbetsområde kan även flera olika utbildningar vara passande. För teknisk förvaltning kan tekniska utbildningar passa men även vissa utbildningar inom Yrkes Akademin. För ekonomisk förvaltning krävs ofta ekonomistudier på högskole- eller universitetsnivå. Generellt krävs däremot högskoleutbildning.

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd anger på sin hemsida att det förekommer tre yrkesgrupper inom fastighetsbranschen som kräver utbildning på högskola eller universitet. Det är fastighetsingenjör, fastighetsförvaltare samt fastighetsingenjör mot energi och miljö.

Men de nämner även att det finns olika utbildningar som man kan välja på för att jobba inom fastighetsförvaltning. Exempelvis nämns civilekonom och civilingenjör. Utbildningen är på 180 poäng och sträcker sig därmed över tre år. Utbildningen har inriktningar mot exempelvis ekonomi, försäljning, juridik, teknisk förvaltning och hyreslagstiftningen.

Utbildningar finns i flera städer i Sverige men vill man studera något specifikt inom fastighetsförvaltning kan man behöva söka till de större studiestäderna.